Kulturchock i Kina del 1: Förstå kineser med dessa 10 kulturskillnader
Kulturchock i Kina del 1:
Förstå kineser
Kulturchock i Kina: En kulturchock kan hända vem som helst, när som helst, och det påverkar alla annorlunda.
Visst, det har vissa aspekter av asiatisk kultur som du hittar i öst, men det finns säkert några unika aspekter av den kinesiska kulturen som kan ta ett tag att förstå.
Beroende på hur du väljer att fördjupa dig i kinesisk kultur så kommer en kulturchock att träffa dig någon gång.
Det kan vara så snart du landar, när du först introduceras för folkmassor som du aldrig tidigare sett.
Det kan vara när du sätter dig i din första kinesiska taxi! Eller så kan det träffa dig när du minst förväntar dig det, när du ser något som du bara… Inte kan förstå.
För mig är kulturchock inte något jag upplever lätt, trots att jag försöker fördjupa mig i kulturen så mycket som möjligt. Men Kina är ett helt annat bollspel – och det finns fortfarande några saker efter över ett år som boende här som jag bara… Inte kan ifrågasätta längre.
För att förbereda dig för sådana kulturchocker när du flytta till Kina så har vi utarbetat en lista över tio sakerna som troligen kommer orsaka det. Eller åtminstone en lista över saker som kan få dig, eller inte, att ifrågasätta verkligheten.
Jag lägger till en liten varningen om att det här är en blandning av personliga upplevelser, liksom irritationsobjekt och frustrationer som samlats in från ett gäng expats som upplevt samma ”varför Kina” känslor. De är generaliseringar och stereotyper mycket av tiden, precis som att svenskar älskar sin fika – stereotyper är ofta sanna.
Så även om detta kanske inte är detsamma för varje utlänning i Kina eller för alla utlänningar som reser hit, så är detta en samling av de saker som kan få dig att gå ”hmmmmmm….”
Kulturchock i Kina # 1 – Dricka tillsammans
Kulturchock i Kina # 2 – Att betala notan
Kulturchock i Kina # 3 – Varmt vatten
Äter alla Kineser Hund?
Kineser äter hund – Vad är sanningen? Det här är en öm och känslig fråga som många expats i Kina blir ställda hela tiden av vänner och familj hemma. Äter alla människor i Kina hund?Äter du hund?Är det vanligt att…
Kulturchock i Kina #1 – Dricka tillsammans
Kulturchock mindf*ck: Varför öppna 20 flaskor på en gång om du ska dricka en i taget?!
Oavsett om du sitter i en bar och tittar över mot ett bord med kinesiska vänner som njuter av en öl eller flera, eller om du tar del i det själv, så kommer du säkert att märka några skillnader mellan kinesisk kultur och din egen.
En sak du kommer att märka är att kineser kan vara lite övertygande när det gäller att dricka.
Allt är i god anda – men du kanske måste vara extra försiktig när du dricker med dina kinesiska vänner eller kollegor.
Särskilt om det är Baijiu.
Du kan också bli föremål för ”Gan bei” -kulturen. På svenska betyder detta bokstavligen ”tomma glas”. Och att tömma glaset är vad de förväntar sig av dig. Ner med allt i (tack och lov lilla – se nedan) glaset för att imponera på dina kollegor och chefer – eller bli föremål för någon form av hets tills att du gör det.
Oroa dig inte, du behöver inte riktigt göra det. Men det är så det går till…
Men det största ”varför” för mig måste vara kulturen med att beställa alla sina drycker på en gång. Det är vanligt i kinesisk kultur att till exempel beställa 20 flaskor öl mellan en grupp människor på en gång. De kommer då alla samtidigt och står på bordet för att värmas upp. Om du har tur kan du få en hink med is för att hålla dem relativt färska och svala i.
I själva verket skulle de ha varit bättre i kylen, eller hur?
Kulturchock i Kina #2 – Att betala notan
Kulturchock mindf*ck: Är det verkligen värt kampen?!
Så i svensk kultur, och förmodligen många andra kulturer, så är det artigt att erbjuda sig att betala notan.
Naturligtvis beror detta på omständigheterna och olika människors åsikter.
- Ska killen betala på första dejten?
- Ska ni dela på notan?
Dessa är alla olika frågor som kan vara gråområden i många kulturer, särskilt i den västerländska världen.
När det gäller män och kvinnor som går på dejt eller äter ute på en restaurang, så håller Kina fortfarande fast vid tron om att män borde försörja sina kvinnor, så känn dig inte dålig om du låter en kinesisk kille betala för dig på en dejt (se ”dejta kineser” längre nedan för mer information).
Men detta beror också på många saker, till exempel hur mycket västerländsk kultur den kinesiska killen kanske förstår, och det är också generellt artigt att erbjuda att betala för en nota ändå ibland, har jag inte rätt damer?!
När det gäller dejter så är sakerna lite mer lugna eftersom killen i allmänhet kommer att betala.
Men även damer är välkomna att bjuda ut sin man på middag – särskilt yngre par och de som är mer västerländska.
14 kinesiska appar som du måste ladda ner: Del 1
De bästa kinesiska apparna för 2020 som du helt enkelt måste ha Kommer du till Kina för att resa runt? Eller är du på väg till Kina för en längre period för att studera mandarin, arbeta eller praktisera i Shanghai?…
Men när kineser går ut som vänner kommer du helt klart att se skådespelet när det gäller att betala notan. I kinesisk kultur finns det nästan alltid det obligatoriska argumentet i slutet som bokstavligen kan bli ganska otäckt.
Det går långt förbi det halvhjärtade ”nej… jag betalar…!”. Det är seriöst och har att göra med att kineser visar upp en fasad – och även vikten av status och pengar.
Kulturchock i Kina # 3 – Varmt vatten
Kulturchock mindf*ck: Men… Det är varmt ute?!
Åh, re shui. (热水 – varmt vatten). Det har varit ett topic för konversationer för många expats som bor i Kina under lång tid, och många förvirrade turister.
Din existens har varit ämnet för många underhållande videor och fortsätter att förbrylla även de mest avancerade expats.
Det är mitten av sommaren, du går in i en restaurang för att undkomma värmen och njuta av luftkonditioneringen, samtidigt som du äter på några kryddig nudlar eller en tallrik med kung pao kyckling.
Det är lite starkt, så att du sträcker dig efter din kopp och tar en klunk, och… Vad är det här? Hur länge har den här koppen stått ute i solen…?
Kära Laowai-vän. Den koppen är en färsk kopp vatten, speciellt gjord för dig.
Varm och i en löjligt liten kopp, precis som du gillar det.
För kineser, löser re shui alla problem. Det hjälper till och med vid mensvärk. Ja, mina damer, ni hörde det. Drick en kopp varmt vatten så blir ni inte sängliggandes längre.
Okej, det kan vara lite överdrivet (men prova ändå!) Men vad du definitivt INTE BÖR göra under din menstruation är att, Gud förbjuda – dricka kallt vatten.
Om du någonsin tar en kopp kaffe eller en juice med dina kinesiska vänner, är det något som troligen kommer att komma upp i samtal minst ett par gånger.
Första gången du hör det, kommer konversationen förmodligen vara något såhär…
Laowai (utlänning): ”Jag går och beställer kaffe. Vill du ha din varm eller med is?”
Kinesisk person: ”Varm, jag kan inte dricka kallt just nu. Jag har mens.”
Laowai (utlänning): ”… *försöker sätta ihop alla delar* …. * kan inte helt …. * .. nej det är inte ….. * …… * *Åh det stämmer, det är Kina. Låt oss inte ifrågasätta saker vi inte förstår ”.
Detta är också ett vanligt samtalsämne mellan par. Om du gör fel – frukta din kinesiska flickväns vrede!
Det finns en del (minimal) vetenskap bakom detta. Jag står helt klart bakom det faktum att om det är varmt ute, vill jag dricka något kallt. Oavsett vad som händer med min kropp eller inte.
Under vinter-/höstmånaderna i Peking tycker jag dock om att komma hem till en varm kopp re shui eller ta en kopp med botande ämnen med min måltid på den lokala kinesiska restaurangen.
Kulturchock i Kina #4 – Musiksmak
Kulturchock mindf*ck: … Är jag tillbaka på 90-talet?
Detta är också en kulturchock som kan påverka dig när du åker tillbaka till ditt hemland. Eller snarare omvänd kulturchock.
Du kanske till och med blir förvånad över hur mycket denna kultur påverkar dig personligen och hur du ser den visas i ditt eget liv.
Musik är en av de saker som vi inte kan undkomma.
Det är väldigt få människor jag känner som inte lyssnar på musik regelbundet, eller åtminstone har det i bakgrunden med vissa intervall under sin dag minst en gång – oavsett om det är på jobbet eller hemma.
Ett stort förslag från mig, om du verkligen vill förstå kinesisk kultur och vill ha ett bra sätt att snabbt ta dig igenom språket, då är kinesisk musik vägen att gå.
Att lyssna på kinesisk musik betyder inte bara att du ständigt lyssnar på det kinesiska språket, utan det får dig till det som är populärt i kulturen just nu. Detta gör det lättare att få kinesiska vänner och kunna förhålla sig till kineser.
Kinesiska sånger – 12 låtar på kinesiska som du måste lyssna på
Kinesiska låtar som inte går att missa Ett bra sätt att lära sig kinesiska är med kinesiska låtar, men bortsett från det så finns det faktiskt några anständiga saker där ute som du antagligen aldrig har snubblat över tidigare. Vad…
Det betyder dock att din musiksmak kan förändras något.
Det allmänna temat kommer från något coolt och alternativt, till något mycket… kinesiskt. Du vet bara när du provar det…!
Som någon som ofta lyssnar på rock och metal, har ett år med att bo i Kina gjort konstiga saker för mig. Titta igenom min Spotify nu och det kan betraktas som extremt pinsamt. Men i stort sätt vad som helst. Du kan lyssna på vad du vill och om jag vill lyssna på en hemsk kinesisk poplåt eller något som låter som att det är från 90-talet kommer jag att göra just det.
Kommer jag att bedömas av mina västerländska vänner? Ja. Bryr jag mig? Bara delvis.
Du kan ladda ner den fantastiska kinesiska appen QQ musik för bara 2$ i månaden, du kan ha obegränsad musikstreaming, ingen reklam och låta texterna dyka upp i karaokestil så att du ska sjunga med– *ahem*.
Jag menar naturligtvis, att du ska öva dina kunskaper i läsning och lyssnande…
Kinesiska Svärord – Svordomar på mandarin som du borde känna till
Svordomar på kinesiska – Dags att lära oss kinesiska! Här på LTL tror vi starkt på kraften av full fördjupning i Kina och naturligtvis, när du lär dig ett språk, behöver du inte bara lära dig att prata om vädret…
Kulturchock i Kina #5 – Dejting och relationer
Kulturchock mindf*ck: Sluta berätta för mig att du älskar mig!
Okej, det här är ett stort ämne och jag kan tyvärr erkänna att jag inte är speciellt kunnig i det. Det finns mycket att täcka över de kulturella skillnaderna och kulturchocken du kan uppleva när du landar i Kina, men för tillfället ska jag gå igenom de stora.
- Det finns ingen mellangrund. Dejting i västerländska kulturer är väl, dejting. Ni träffar varandra, oavsett om det är via en app eller på det mindre konventionella sättet – utanför hemmet. Sen dejtar ni, kanske tar några drinkar, middagar… Om saker går bra, är ni officiellt pojkvän och flickvän och ni kan ändra statusen på Facebook. I Kina är detta helt enkelt inte en del av kulturen. Det finns ingen mellangrund.
- Allt går ganska snabbt. Var inte förvånad om du får ett ”Jag älskar dig” efter den första dejten, och samtalet om äktenskap och barn på första dejten är inte ovanligt. Saker som de med engagemangsfrågor, som talet om ”Jag skyddar dig för evigt” och ”hur många barn vill du ha” kommer att skrämma människor direkt. Men var inte rädd. Ja, kineser älskar att få barn och gifta sig och göra sina föräldrar stolta. Det finns definitivt en viss aspekt av brådskande till det här, men om du är tydlig med dina personliga åsikter, behov och önskemål, så finns det inget som hindrar dig från att dejta i Kina.
Men det är inte bara att dejta kineser i Kina. Kom till en storstad som Peking så kommer du att träffa människor från hela världen.
Håll ögonen öppna för mer kulturella skillnader i del 2…
Kulturchock i Kina del 2: Förstå kineser med dessa 10 kulturskillnader
Kinesisk kulturchock del 2:Förstå kineser Kulturchock i Kina – Var beredd Kulturchock i Kina, det är en sak! Fortsättning från del 1 av kulturchocker i Kina med hur man hanterar kineser, och konstiga/onormala saker du kanske stöter på när du…
Kulturchock i Kina – Vanliga frågor
Troligtvis är det väldigt annorlunda i Kina jämfört med i väst, men i slutändan beror det på var du är ifrån och dina förväntningar.
Det bästa rådet är att komma till Kina så öppensinnad som möjligt.
Absolut, de flesta människor omfamnar den, och att det ibland tar tid har de flesta inga problem med.
Ja, kineser (även under de varma sommarmånaderna) föredrar varmt vatten än kallt, och det beror på deras fysiska hälsa och de fördelar det uppenbarligen ger.
Ja, de gör de, men den valda drycken i Kina (särskilt under stora middagar eller affärsmiddagar) är Baijiu. Denna alkohol gör även den bästa onykter, så var beredd om du får ett glas!
Vill du ha mer från LTL?
Om du vill höra mer från LTL Mandarin School varför inte gå med i vår e-postlista.
Vi ger massor av praktisk information om att lära sig kinesiska, användbara appar för att lära sig språket och allt som händer på våra LTL-skolor! Registrera dig nedan och bli en del av vårt ständigt växande community!