Kulturchock i Kina del 2: Förstå kineser med dessa 10 kulturskillnader

Kinesisk kulturchock del 2:
Förstå kineser

Kulturchock i Kina – Var beredd

Kulturchock i Kina, det är en sak!

Fortsättning från del 1 av kulturchocker i Kina med hur man hanterar kineser, och konstiga/onormala saker du kanske stöter på när du är vän med kineser.

Här är ytterligare 5 saker att se upp för när du reser till Kina eller när du tillbringar en längre tid i Mellanriket.

Förankra er och njut av del II i vår serie om kulturchocker nedan.

ICYMI – Klicka nedan för att ta reda på våra fem kulturchocker att se upp för.

Kulturchock i Kina del 1: Förstå kineser med dessa 10 kulturskillnader Thumbnail

Kulturchock i Kina del 1: Förstå kineser med dessa 10 kulturskillnader

Kulturchock i Kina del 1:Förstå kineser Kulturchock i Kina: En kulturchock kan hända vem som helst, när som helst, och det påverkar alla annorlunda. Visst, det har vissa aspekter av asiatisk kultur som du hittar i öst, men det finns…

Kinesisk kulturchock #6 – Mobiltelefonanvändning

Kinesisk kulturchock #7 – Kinesiska toaletter

Kinesisk kulturchock #8 – Offentlig uppvisning

Kinesisk kulturchock #9 – Rulltrappor i Kina

Kinesisk kulturchock #10 – Stå i kö

Kinesisk kulturchock #6 – Mobiltelefonanvändning

Kulturchock mindf *ck: Vill du bara inte vara i min närvaro eller..?

Så mobiltelefonanvändning är ett problem över hela världen, men det är särskilt uppenbart i länder i Östasien, inklusive Kina.

VISSTE DU ATT – det faktiskt finns en term som används för att låta någon veta att de är telefonberoende i Kina, 低头 族 (di tou zu), det betyder bokstavligen, en klan för alla som böjer huvudet!

Det är inte ovanligt att människor samlas runt ett bord medan de är på sina mobiltelefoner. Faktum är att det nyligen fanns ett fall där en kvinna använde sin telefon så mycket att hennes hand fastnade i en telefon-hållande position.

Kinesisk kulturchock – Klanen för att böja på huvudet 低头 族 på kinesiska

Telefoner ligger nästan alltid på bordet bredvid ägaren och kontrolleras ständigt. Sociala medier i Kina är också stora, och många är på sina telefoner för att de är beroende av de senaste apparna – en av dem inkluderar Douyin (engelska namnet är Tik Tok), och de populära apparna Vine och Instagram.

Om du börjar använda dessa själv så kommer du känna igen samma populära låtar som användes i apparna.

Svara i telefonen på kinesiska

Och du kan till och med bli beroende av dig själv (varningsord från en självbekänd Douyin-missbrukare – det är beroendeframkallande.)

Det jag har svårast att förstå är att använda sin mobiltelefon på en dejt.

Så många gånger som jag har sätt ett par på dejt på en restaurang eller ett kafé som helt enkelt sitter på sina telefoner och inte pratar med varandra, utan klart och tydligt är i en annan värld där de hellre vill vara.

Kanske är det trevligt att spendera tid med varandra men också att göra egna saker. Jag kan förstå det… Men att ta sig tid för att äta en trevlig måltid, och sedan inte spendera någon av den tiden tillsammans?

Kinesiska menyer, förklarat - Hur man läser en kinesisk meny Thumbnail

Kinesiska menyer, förklarat – Hur man läser en kinesisk meny

Bli en expert på hur man läser kinesiska menyer En av de mest grundläggande färdigheterna i Kina är förmodligen att kunna sitta ner på en restaurang och beställa mat! Men ändå är det aldrig lika enkelt som vi hoppas på!…

Jag har också sett detta ofta med ett par vänner ute tillsammans – ofta kvinnliga – som är mer upptagna med Instagram än något annat.

Kanske är jag för hård mot Kina för det här eftersom det går att se över hela världen – men ändå, var beredd på att se en hel del telefoner.

Kinesisk kulturchock #7 – Kinesiska toaletter

Kinesisk kulturchock – Knäböja? Va?
Kulturchock mindf *ck: Vart ska jag rikta mig?!

Kinesiska toaletter finns i alla former och storlekar, men traditionellt är det squattoaletter, de är långa och smala, som namnet antyder, och du knäböjer över dem.

Det låter enkelt, men precis när du tror att du har fått häng på det så hittar du en som är lite annorlunda, och du kommer att behöva stanna upp en sekund för att fundera över vilken sida du ska rikta dig mot.

Ska jag ha ansiktet mot dörren eller ska jag vända ryggen och ha spolknappen i mitt ansikte? Ska jag sikta efter hålet i toaletten eller går jag för där ”stänkskyddet” är även om det inte är nära hålet…???

Kinesiska Namn - En enkel och lätt guide för att förstå namn i Kina Thumbnail

Kinesiska Namn – En enkel och lätt guide för att förstå namn i Kina

Kinesiska namn – Hur man förstår kinesiska namn Kapitel 1 – Kinesiska namn – Vad är historienKapitel 2 – Kinesiska namn – Vad menar de?Kapitel 3 – Ändra namn efter äktenskapKapitel 4 – Hur du väljer ditt kinesiska namnKapitel 5…

Tja, mer ofta än inte tar lusten till att kissa över någon önskan om att ytterligare ifrågasätta lämplig toalettetikett och jag går bara med det som känns mer naturligt. När allt kommer omkring finns det ingen som säger vad som är rätt eller fel.

…Det är tills du går till en hutong-toalett i Peking och inser att det är en gemensam, även för kvinnor. Det är rätt tjejer – dra ner byxorna och låt oss knäböja allihopa!

Kinesisk kulturchock #8 – Offentlig uppvisning

Kulturchock mindf *ck: Behöver vi verkligen också vara med?

Från att argumentera, till att barn gör nummer 2 mitt i en livlig shoppinggata – du kommer säkert att se mycket i Kina. Faktum är att du nästan säkert kommer att se för mycket. Kineser tycks inte ha samma skam som västerländska/svenska människor har, och har heller inte något emot att vara mycket mer öppna.

Du kommer sällan att se ett par argumentera på gatan i dagsljus i Sverige (såvida du inte går förbi en bar) och att se ett barn göra nummer 1, än mindre nummer 2, skulle i allmänhet vara mycket ovanligt.

Kinesisk kulturchock – Människor

Men att se kineser slåss är inte ovanligt och kan vara ganska underhållande.

Kom ihåg att det inte är ett zoo, men det kommer troligtvis några andra kinesiska åskådare för att se hur situationen fortskrider.

Detta är en aspekt av kinesisk kultur som ja, är chockerande, men som jag respekterar många gånger.

Om kineser har problem, säger de det där och då. De slåss och löser det. Varför behöver något dras på så länge som det så ofta gör i väst? Eller till och med som aldrig blir sagt och aldrig blir löst…

…Att gå på toaletten på gatan är dock något jag helst inte skulle vilja se.

Kinesisk kulturchock #9 – Rulltrappor i Kina

Kinesisk kulturchock – Jag rör mig inte!
Kulturchock mindf *ck: Varför inte stå på andra sidan…

Kineser verkar alltid ha bråttom när det inte är nödvändigt. De skyndar sig att gå av och på tunnelbanan, vilket ibland resulterar i att dem blir försenade ännu mer (se ”Stå i kö” nedan) eller går på sightseeing och skyndar sig igenom allt som är värt att se efter några snabba bilder.

Men när jag har bråttom och vill gå ner eller upp i rulltrappan och spara några få dyrbara sekunder – eller om jag bara vill ha träningen – då befinner jag mig blockerad bakom en envis kinesisk person som har bestämt sig för att stå på andra sidan. Av uppenbarligen inget annat skäl än hej, varför inte.

För att vara rättvis mot kineserna, om du låter dem veta att du vill gå förbi, kommer de att flytta sig.

Kinesiska Svärord - Svordomar på mandarin som du borde känna till Thumbnail

Kinesiska Svärord – Svordomar på mandarin som du borde känna till

Svordomar på kinesiska – Dags att lära oss kinesiska! Här på LTL tror vi starkt på kraften av full fördjupning i Kina och naturligtvis, när du lär dig ett språk, behöver du inte bara lära dig att prata om vädret…

Det betyder att du måste sluta vara så artig och bara säga åt människor att flytta sig ur vägen.

Men ibland stöter du på en envis ayi (gammal kinesisk dam) som vägrar att erkänna din existens och står kvar.

I dessa frustrerande stunder med att inte kunna passera, brukar jag ta chansen att koppla av i 30 sekunder, tänka på livet och världen, då är jag mycket gladare när rulltrappans botten/topp visas och jag kan sluta tänka på såna löjliga saker och fortsätt med min hektiska dag i Kina.

Kinesisk kulturchock # 10 – Stå i kö

Kulturchock mindf *ck: Det är snabbare om du står i kö dock…

Svenskar är välkända för sin beundransvärda köetikett. Vi kanske tar det lite för allvarligt ibland, men för mig är det bara meningsfullt. Att köa får vanligtvis saker och ting att gå snabbare, vilket är målet för alla som trycker.

Kinesisk kulturchock – Litet utrymme, stora folkmassor

Så… Varför inte bara vänta ett ögonblick?

Det här är något du kan uppleva i det dagliga livet som en expat i Kina, och något jag upplever varje dag på Pekings tunnelbana hem.

Många kommer att rusa till dörrarna för att lämna tåget men eftersom alla gör det på samma gång, fastnar du bara vid dörrarna när den långa mängden kineser försöker passera igenom på en gång.

Om du bara väntade på att gå av och låta 2 personer gå igenom direkt, skulle det gå mycket bättre. För att lägga till detta kaos så gillar kineser att se till att de går på tunnelbanan i god tid. Utan att låta människor gå ut först.

Karta på Pekings tunnelbana: Upptäck alla 394 stationer och 23 linjer Thumbnail

Karta på Pekings tunnelbana: Upptäck alla 394 stationer och 23 linjer

Pekings tunnelbana 2020 – Insider guide till Pekings tunnelbanesystem Om du tar en kort titt på kartan över Pekings tunnelbana så kan det orsaka förvirring… Så många linjer, så många färger. Peking är en storstad.Och gissa vad, den blir större….

Jag antar att du kan börja föreställa dig hur detta kaos utvecklas när 20 kineser försöker lämna tunnelbanan medan 20 försöker komma på. Samtidigt.

Jag skulle dock ljuga om jag sa att jag inte tyckte om kaoset som sker utan kö. Det är roligt att trycka sig igenom folkmassorna för att se till att just jag kommer på tunnelbanan, jag får nästan en känsla av ”den starkaste överlever”.

Förstår du kineser och kinesisk kultur lite mer nu?

Det finns många saker som får mig att ifrågasätta livet och verkligheten i Kina och som leder till en grundlig dos av kulturchock. Men det är allt en del av det roliga med att leva, arbeta eller studera utomlands.

Kina och kineser har öppnat mina ögon för en helt annan kultur och levnadssätt.

Även om de kan göra saker annorlunda, så behöver en kulturchock inte vara en dålig sak.

Tänk på det som att lära sig något nytt. Men medan du kanske gör ditt bästa för att förstå en ny kultur, kan det finnas några saker som bara lämnar dig…. mållös. Och det är bra.

ICYMI – Kolla in vår podcast där vi pratar om kulturchock i Kina

Vill du ha mer från LTL?

Om du vill höra mer från LTL Mandarin School varför inte gå med i vår e-postlista. Vi ger massor av praktisk information om att lära sig kinesiska, användbara appar för att lära sig språket och allt som händer på våra LTL-skolor! Registrera dig nedan och bli en del av vårt ständigt växande community!

.

Lämna ett svar

You will get a reply from us
Your email address will not be published. Name and Email are required.

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats.

Läs mer