Levnadskostnader i Kina 2020 – Den kompletta guiden

Levnadskostnader i Kina 2020 – Allt du behöver veta

Dags att reda ut allt en gång för alla, här är vår kompletta guide till levnadskostnaderna i Kina för 2020…

För det första, Kapten uppenbar här, men du vet, Kina är enormt. Tro det eller ej. Du har inte hört det här först.

Så… Det betyder att dina levnadskostnader varierar mycket beroende på var du bor – Peking och Shanghai är i allmänhet de dyraste städerna.

De är definitivt dyrare än andra städer. Så livet i Peking och Shanghai kommer att kosta mer än livet i Chengdu eller Dalian.

Cost of Living in China for 2020

På samma sätt kommer livet i Chengdu eller Dalian definitivt att kosta dig mer än livet på landsbygden.

Mycket beror också på din livsstil – beroende på om du äter ute mycket, går på konserter, dricker i barer och restauranger eller om du huvudsakligen lagar mat själv och föredrar en lugn natt hemma.

Låt oss gå in i mer detaljer

Levnadskostnader i KinaDin livsstil

Levnadskostnader i KinaAndra utgifter

Levnadskostnader i KinaUnderhållning

Levnadskostnader i KinaNjut själv

Levnadskostnader i KinaPeking och Shanghai

Levnadskostnader i KinaHong Kong vs Shanghai

Levnadskostnader i KinaHong Kong vs Singapore

Levnadskostnader i KinaShanghai vs Taipei

Levnadskostnader i KinaPeking vs Chengdu

Levnadskostnader i Kina – Din livsstil

Föredrar du att äta ute eller laga mat själv?
  • Äter du kinesisk mat eller västerländsk mat?
  • Njuter du av en trevlig kopp kaffe varje dag?
  • Bor du i stadens centrum eller bryr du dig inte om att bo lite längre bort?
  • Bor du ensam eller med flera rumskamrater?
  • Har du en partner som du delar alla dina kostnader med?

Allt detta kommer naturligtvis att påverka dina levnadskostnader i alla länder, inte bara Kina.

Jag tror att någonstans mellan 2 000 och 3 000 yuan per månad är vad du kan förvänta dig för en delad lägenhet i Peking eller Shanghai (detta är för mer centrala platser).

Och en lägenhet med ett sovrum på ett centralt läge kommer att vara någonstans mellan 5 000 och 6 000 yuan, men kan gå högre.

Du kommer att betala mindre i andra städer, det är säkert, även om hyrorna generellt går upp. Du måste också betala för vatten, el, värme och internet. Räkna med att betala cirka 400 till 600 yuan för de.

Hur mycket tror du att du skulle behöva betala för en lägenhet i den här byggnaden i Shenzhen?

Levnadskostnader i Kina – Andra utgifter

Du kommer att behöva en telefon: du kan få en ganska anständig Xiaomi Android-telefon för cirka 1 000 yuan, och telefonutgifterna kostar vanligtvis cirka 100 yuan per månad.

När det gäller transport är kollektivtrafiken naturligtvis mycket billigare än taxi. Du kan förvänta dig att betala cirka 3 till 9 yuan per åktur, beroende på resans längd.

Taxi i Peking och Shanghai blir allt dyrare, men de är fortfarande billigare än i de flesta europeiska länder.

Karta på Pekings tunnelbana: Upptäck alla 394 stationer och 23 linjer Thumbnail

Karta på Pekings tunnelbana: Upptäck alla 394 stationer och 23 linjer

Pekings tunnelbana 2020 – Insider guide till Pekings tunnelbanesystem Om du tar en kort titt på kartan över Pekings tunnelbana så kan det orsaka förvirring… Så många linjer, så många färger. Peking är en storstad.Och gissa vad, den blir större….

Jag skulle säga att i Peking och/eller Shanghai skulle du behöva någonstans mellan 4 000 och 5 000 yuan per månad bara för att täcka grundkostnaderna.

Webbplatsen Expatistan är bra för att beräkna levnadskostnader och jämföra levnadskostnaderna i olika städer. Numbeo (som vi kommer att använda inom kort) är också en bra webbplats för att kontrollera olika priser på olika artiklar.

Genom att använda dessa webbplatser kan du se hur priserna på artiklar förändras på grund av riktiga människor som bor på en viss plats. Låt oss titta på Numbeo.

Det sägs att en måltid för två personer på en medelstor restaurang kostar cirka 200 yuan (intervallet är mellan 120 och 300).

Titta sedan på fastighetspriserna per kvadratmeter! En kvadratmeter i centrum av Peking kan kosta 103 000 RMB! Men oroa dig inte, om du inte planerar att köpa ett boende i Peking kommer detta inte att gälla dig!

Kulturchock i Kina del 1: Förstå kineser med dessa 10 kulturskillnader Thumbnail

Kulturchock i Kina del 1: Förstå kineser med dessa 10 kulturskillnader

Kulturchock i Kina del 1:Förstå kineser Kulturchock i Kina: En kulturchock kan hända vem som helst, när som helst, och det påverkar alla annorlunda. Visst, det har vissa aspekter av asiatisk kultur som du hittar i öst, men det finns…

Levnadskostnader i Kina – Underhållningskostnader

Detta beror återigen på dina preferenser. Biobiljetter går på runt 50 RMB och gymkort kan vara dyra.

Expatistan, till exempel, listar att ett gymkort på en månad i Shanghai kommer att kosta cirka 500 yuan.

Hur mycket skulle du betala för ett gymkort?

Att hålla sig hälsosam kan också vara dyrt. Men vad många av gymmen gör är att de ger rabatter om du köper ett sex månaders eller ett årligt kort.

Så om du till exempel skaffar dig ett gymkort varje månad kan det kosta dig mindre per månad än om du betalade månad för månad.

Levnadskostnader i Kina – Njut av livet

Efter att ha sagt allt detta tror jag att det viktigaste att påpeka är att leva inom sina medel. Ibland verkar det som att många expats i Kina glömmer att göra det. Gå ut, njut, umgås med dina vänner, men glöm inte att lägga lite av dina intäkter åt sidan varje månad.

Eftersom oplanerade saker händer (jag känner mig som en klok, gammal dam eller Yoda när jag skriver detta), eftersom de oundvikligen kommer att hända.

Pekings bästa kaféer 2020 Thumbnail

Pekings bästa kaféer 2020

Komplett guide till Pekings bästa kaféer (2020) Oavsett om du bor här eller besöker, så är det viktigt att känna till de bästa kaféerna i Peking så att du kan få ditt dagliga kaffeintag! Därav har vi satt upp en…

Låt oss nu ta en titt på några stadsjämförelser.

Levnadskostnader i Kina – Peking vs Shanghai

Då vi känner till Kina bättre än någon annan, låt oss komma till saken – Shanghai är dyrare att bo i än Peking.

Du betalar för den internationella känslan, varumärken, den moderna finansiella staden.

Utan tvekan kan du leva billigare än många av världens stora städer, men Shanghai kommer i allmänhet att kosta dig mer än Peking helt enkelt.

Här är lite fakta från Numbeo för att backa upp det.

Cost of Living in China - Beijing vs Shanghai
Levnadskostnader i Kina – Peking vs Shanghai

Ganska avgörande grejer. På alla fronter kommer Shanghai högre. Som sagt, skillnaden är INTE ENORM.

Den viktigaste delen att ta ifrån detta är toppen. Du skulle behöva tjäna 24 106 CNY i Shanghai för att upprätthålla samma levnadsstandard om du tjänade 22 000 CNY i Peking. Så en skillnad på 2 000 CNY (290 USD) är inte så skrämmande… men ändå en skillnad.

Det viktigaste elementet i skillnaden här är förvånansvärt livsmedel med många importerade utländska produkter tillgängliga i Shanghai. Om du kan undvika att gå för djupt med dina kända utländska märken kan du göra bättre än du tror.

Så Shanghai skulle hålla platsen som den dyraste staden att bo i när det kommer till Kina, men vad händer om vi tar oss lite längre bort, hur är det jämfört med några av Asiens stora städer…

Levnadskostnader i Kina – Hong Kong vs Shanghai

Hittills har vi lärt oss att Shanghai är Kinas dyraste stad att bo i… förutom Hong Kong.

Den särskilda administrativa regionen blåser levnadskostnaderna i Kina ut ur parken med några astronomiska nummer, hårt pressade för att matchas av de flesta städer i världen.

Cost of Living in China - Hong Kong vs Shanghai
Levnadskostnader i Kina – Hong Kong vs Shanghai

Som ni ser är det uppenbart att levnadskostnaderna i Shanghai är mycket lägre på alla fronter än Hong Kong, med en ganska betydande mängd.

Den största skillnaden här är hyreskostnaderna i Shanghai som är mindre än HÄLFTEN av hyreskostnaderna i Hong Kong. Faktum är att Hong Kong är en av de dyraste städerna för att hyra en lägenhet i världen.

För att sätta det i perspektiv skulle du behöva 27 460 HKD för att bo i Shanghai medan du för samma livsstandard skulle behöva 49 000 HKD i Hong Kong, det är en MASSIV skillnad på 21 540 HKD! Detta är ungefär motsvarande 19 000 CNY, så det är en väsentlig ökning av levnadskostnaderna.

Motivation för att lära sig ett språk - En guide för att hålla sig stark Thumbnail

Motivation för att lära sig ett språk – En guide för att hålla sig stark

Motivation för att lära sig ett språk – Tips du behöver veta Frågor vi hör mycket från studenter som letar efter motivation att lära sig ett nytt språk… Varför är motivation avgörande för att framgångsrikt lära sig något språk?Hur förblir…

Bortsett från hyra, så ser de totala levnadskostnaderna i Shanghai ut att vara cirka 30% lägre än Hong Kong. Detta är inte för överraskande med tanke på att Hong Kong är en av världens finansiella huvudstäder.

Låt oss nu se hur det jämförs med den andra notoriskt dyra staden i Asien: Singapore…

Levnadskostnader i Kina – Hong Kong vs Singapore

Trots de stora siffrorna i Hong Kong så har Singapore gett det en stark körning för sina pengar!

En annan stor internationell och finansiell stad där det överlag inte är så stor skillnad i levnadskostnader mellan de två städerna.

Cost of Living in China - Hong Kong vs Singapore
Levnadskostnader i Kina – Hong Kong vs Singapore

Du kan se att levnadskostnaderna i Singapore jämfört med Hong Kong inte är lika tydliga som de tidigare jämförelserna mellan städer.

De enda två högre områdena här är konsumentpriser och restaurangpriser. Anledningen till detta kan faktiskt förklaras av det relativt höga priset på alkohol i Singapore jämfört med andra asiatiska städer.

Detta beror på en hög skattesats på alkohol som definitivt kommer att påverka de restaurangbesök du kommer göra!

Även om restaurangpriserna i Singapore är högre än i Hong Kong, så finns det ett bra alternativ: Singapores berömda hawkermarknader. Dessa är mycket billigare än restauranger och har ett fantastiskt utbud av mat.

Singapore - A must visit city
Singapore – Ett måste-besöka stad

Överlag, för att ha samma levnadskostnad skulle du behöva 49 000 HKD i Hong Kong jämfört med det något lägre beloppet på 45 072 HKD i Singapore. En skillnad på 3 928 HKD eller cirka 3 500 CNY vilket definitivt är värt att notera.

Det är inte förvånande att det är hyran i Hong Kong som har en stor inverkan på levnadskostnaderna där. Medan hyran i Singapore är 20% lägre än den är i Hong Kong.

Låt oss nu se hur fastlandet jämförs med en annan outsider, Taipei…

Levnadskostnader i Kina – Shanghai vs Taipei

En intressant jämförelse här, för att levnadskostnaderna i Shanghai och Taipei är nästan desamma.

Det som är tydligt är skillnaderna i hyror och livsmedel som svänger båda vägarna.

Cost of Living in China - Taipei vs Shanghai
Levnadskostnader i Kina – Taipei vs Shanghai

Skillnaden i levnadskostnaderna i dessa två städer är mycket liten. Med Shanghai som bara är lite dyrare än Taipei.

Det finns två STOR skillnader mellan de två städerna.

  • Den första är hyran, med hyrespriserna i Taipei som nästan är 50% lägre än Shanghai. Detta kan vara ganska förvånande med tanke på att Taipei också är en stor internationell stad. Nu skulle du kunna tro att detta skulle göra Taipei betydligt billigare att bo i, men då har du den andra stora skillnaden att ta hänsyn till…
  • Livsmedel… i Taipei är matvaror chockerande 54% högre än Shanghai!
LTL School in the heart of Taipei
LTL-skolan i hjärtat av Taipei

För alla som känner till shopping i Kina kan detta inte vara för chockerande med tanke på hur billiga livsmedel i allmänhet är där.

Om du håller dig till lokala varumärken och kinesiska produkter kommer detta att sänka din livsmedelsräkning.

Det andra området där Taipei blir dyrare är konsumentpriserna, drygt 30% högre än Shanghai.

Det är en ganska betydande procentsats högre, men med lägre hyra i Taipei, så är levnadskostnaderna faktiskt ganska mycket över alla.

För att titta på hur liten skillnaden egentligen är, för att upprätthålla samma levnadsstandard skulle du behöva 24 921 CNY i Taipei och 25 000 CNY i Shanghai. Knappast en skillnad så gör ditt val mellan dessa två!

Vi har sett hur de två största städerna i Kina jämför sig med varandra och andra stora asiatiska städer, men hur är det med en mindre stad i Kina som Chengdu…

Levnadskostnader i Kina – Peking vs Chengdu

Chengdu betraktas allmänt som en av de bästa platserna för en expat att bo på i Kina, och levnadskostnaderna där är helt klart en anledning till det.

Enkelt uttryckt är Chengdu en mycket billigare stad att bo i än Peking. Detta kommer att vara sant för alla andra städer i Kina, utom Shanghai.

Om du kommer att bo i Kinas huvudstad, måste du acceptera att det kommer till ett pris, jämfört med andra kinesiska städer.

Cost of Living in China - Beijing vs Chengdu
Levnadskostnader i Kina – Peking vs Chengdu

Det är omedelbart klart att levnadskostnaderna i Chengdu är betydligt lägre än Peking i nästan alla områden.

Hyra är det STORA här, med priserna i Chengdu som är en svindlande 70% lägre än Peking! Faktum är att hyra i Peking och Shanghai är de dyraste av alla städer i Kina.

För att visa den enorma inverkan detta har på de totala levnadskostnaderna behöver du bara titta på hur mycket som behövs för samma levnadsstandard.

I Peking skulle du behöva 22 000 CNY medan du i Chengdu bara skulle behöva 14 449 CNY för att leva samma livsstil.

Det är en skillnad på 7 551 CNY, vilket tydligt visar lockelsen med att bo i Chengdu som expats!

Att vara gay i Kina - Hur är det egentligen? Thumbnail

Att vara gay i Kina – Hur är det egentligen?

Påväg till Kina – Hur är det att vara homosexuell i Kina? Så hur är det egentligen att vara gay i Kina? Innan vi får ta del av Narelles berättelse om att vara homosexuell i Kina, låt oss lära oss…

Den näst största skillnaden är restaurangpriser där Chengdu-priserna är 25% lägre än Peking.

Med tanke på de många internationella restaurangerna i Peking är det ganska tydligt varför det är en väsentlig skillnad. Om du kan motstå lusten av att äta på västerländska restauranger i Peking kommer det att sänka kostnaderna för att äta ute med ganska mycket.

Intressant här, uppgifterna visar att livsmedelspriserna i Chengdu faktiskt är 5,92% högre än i Peking. Men med en så liten andel och med tanke på levnadskostnaderna som helhet har detta emellertid mycket liten effekt.

Levnadskostnader i Kina – Vanliga frågor

Vad är den dyraste staden att bo i Kina?

Den dyraste staden att bo i i Kina är Shanghai. Men Peking är inte så mycket billigare. Om du letar efter en betydligt billigare stad måste du titta på mindre städer som Chengdu.

Vilket är dyrare att bo i, Peking eller Shanghai?

Shanghai är dyrare att bo i än Peking. Skillnaden mellan levnadskostnaderna i de två städerna är inte för stor. Shanghai arbetar med att vara cirka 2 000 CNY dyrare att bo i per månad. Inte en enorm skillnad, men verkligen något att tänka på.

Är livet i Kina billigt?

Ja, jämförelsevis är livet i Kina billigare än i de flesta andra västländer. Hur mycket billigare, beror på staden du bor i.

Till exempel, i Peking och Shanghai är vissa levnadskostnader väsentligt billigare som livsmedelspriser, men andra områden som hyra är inte så mycket lägre. Mindre internationella städer som Chengdu är mycket billigare att bo i i jämförelse.

Är Hong Kong dyrare än Kina att bo i?

Ja, Hong Kong är dyrare att bo i än Kina. Hyrespriserna i Hong Kong är bland de högsta i världen och cirka dubbelt så höga som i Peking och Shanghai.

Levnadskostnaderna i Hong Kong kan variera beroende på området, men det kommer alltid att bli dyrare än Kina.

Vilket är dyrare, Hong Kong eller Taipei?

Hong Kong är dyrare än Taipei. För en så stor, internationell stad är Taipei faktiskt förvånansvärt billigt jämfört med Hong Kong.

Även om ingen av delarna är en del av Fastlandskina, så är levnadskostnaderna i Taipei ganska lika fastlandet, medan Hong Kong är mycket dyrare.

Vill du ha mer från LTL?

Om du vill höra mer från LTL Mandarin School varför inte gå med i vår e-postlista. Vi ger massor av praktisk information om att lära sig kinesiska, användbara appar för att lära sig språket och allt som händer på våra LTL-skolor!

Registrera dig nedan och bli en del av vårt ständigt växande community!

.

Lämna ett svar

You will get a reply from us
Your email address will not be published. Name and Email are required.

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats.

Läs mer